Na Popelce 3144/10a, 150 00 Praha 5, tel. 257 326 178, http://www.galen.cz
karty ISIC, IYTC, ITIC,
ALIVE, STAFF CARD
SLEVA 10 %
Celiakie je onemocnění, jehož podstatou je nesnášenlivost glutenu, respektive jeho složky gliadinu, na imunologickém podkladě. Onemocnění začíná častěji v dětství, někdy však i v dospělosti, a uplatňují se u něj vlivy genetické. Projevuje se průjmy, hubnutím, někdy se objevují i kožní změny. Průběh choroby je kolísavý, různě těžký, lehčí formy mohou ujít pozornosti. V každém případě se jedná o chorobu, která provází nemocného celý život a také celoživotně vyžaduje dietu s vyloučením lepku.
Autorka v útlé knížečce líčí strastiplnou pouť od poznání choroby až k přijetí diagnózy, smíření se s ní a vítězstvím nad nemocí tím, že se pacientka - autorčina dcera - naučila s onemocněním žít. V odborné spolupráci se specialistou-gastroenterologem vznikla publikace, která velice poutavou formou přináší odborný pohled a vysvětluje podstatu onemocnění, její projevy, možnosti dalších komplikací i léčbu.
Cenné jsou informace týkající se potvrzení diagnózy, nutnosti dodržování bezlepkové stravy - a to po celý život. Text je prokládán tabulkami, glosami »ze života«, zajímavostmi z historie medicíny a současnými poznatky.
Velice cenná je kapitola o integraci pacientů do společnosti nazvaná výstižně O riziku výlučnosti, kde se projevila autorka především jako milující matka v ohromujícím a téměř geniálním doporučení: Zařídit všechno tak, aby vašeho malého celiaka nikdy nenapadlo, že by byl něco víc nebo míň než jeho vrstevníci. A proč taky, když je dočista stejný?
Praktické rady, informace o označení bezlepkových potravin, nabídka trhu, kuchařky bezlepkových diet i seznam svépomocných pacientských organizací jsou součástí publikace a jejím nanejvýš vhodným doplněním.
Originální je také »první cizojazyčná pomoc«, v níž je ve 13 jazycích stručně shrnuto, co je celiakie a co pacient nesmí jíst - jako pomocník pro stravování na cestách.
Publikace je přehledná, čtivá a provázená velkým optimismem člověka, který celiakii prožil, poučil se a zjistil, že důkladnou informací o nemoci a přijetím její podstaty nad ní zvítězil. Svou zkušenost záslužně předává dál.